• +90 312 287 44 44 (Pbx)
  • Kizilirmak Mah. 1450 Street A.T.M. No:1 Block B Floor-15 Flat:72-73 Çukurambar ANKARA
Ağız Kokusu
 
 
 
Ağız kokusu toplumda hemen hemen her bireyin şikayetçi olduğu bir durumdur. Bu durumun en önemli sebeplerinden birisi ağız bakımıdır. Ağız hijyeninin iyi olmadığı durumlarda diş eti iltihabı oluşur ve bu durumda şiddetli ağız kokusu görülür. Kokunun diğer sebepleri de alkol ve sigara kullanımı, sindirim sistemi sorunları ve metabolik hastalıklar (şeker hastalığı gibi) olabilir. Koku bir noktaya kadar normal kabul edilebilir. Hafif ağız kokusu normal kabul edilebilir ve ağız gargaraları ve güzel kokulu sakızlar ve diş macunları kullanılabilir. Besinlerden kaynaklanan ağız kokuları, bu gıdaları tüketmediğimiz zaman azalır. Ağız kaynaklı kokuların sebepleri diş eti iltihapları, dilden kaynaklanan kokular ve diş taşlarıdır. Bunu engellenmenin yolu düzgün bir ağız bakımı ve diş fırçalamayla birlikte dili de fırçalamaktır. Eskimiş protezlerin ve dolguların yenilenmesi de ağız kokusunun azalmasını sağlar. Bol sıvı tüketilmesi hem sağlıklıdır hem de ağız kuruluğunu önleyerek kokuyu azaltır. 
 
Ağız Kokusu Nedir? 
Ağız kokusu, kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen oldukça can sıkıcı bir durumdur. Koku, kişinin diğer insanlarla iletişimini oldukça kötü etkiler. Ağız kokusu ağız kaynaklı ise diş hekiminden yardım istemek gereklidir. Diş eti hastalıkları, çürükler, eski ve kötü yapılmış protezler koku kaynağı olabilir. Bunların düzeltilmesi diş hekimleri açısından oldukça kolaydır. Şeker hastalığı, bazı ilaçlar, böbrek-karaciğer yetmezliği, sinüzit ve akciğer hastalıkları da koku sebebi olabilir. Solunum ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokusunda da konusunda uzman bir hekime danışılması gereklidir. 
 
Ağız kaynaklı kokunun önlenmesinde ağız sağlığının geri kazanılması kadar dikkat edilmesi gereken başka yararlı noktalar da vardır. Daha çok su içmek, lokmaları daha çok çiğneyerek yemek, tarçın kullanmak bunlardan bazılarıdır. Tarçın aynı zamanda antiseptik bir bitkidir. Ağız kokusu olan kişilerin tedavisinde çevresindeki kişilerin de rolü olmalıdır. Kişi çoğunlukla kendi ağız kokusunu fark etmez. Ağız kokusu olan kişiyi nazikçe uyararak hekime yönlendirmek uygun bir davranıştır.