Diş Sağlığı
Yiyecek artıklarının ağız ortamında bulunan bakteriler tarafından sindirilmesi sonucu ortaya çıkan asit, dişlerin çürümesine neden olan en önemli etkendir. Diş çürüğünü ortadan kaldırmanın en önemli yolu dişlerimizi düzenli biçimde fırçalamaktır. Uzmanlar tarafından önerilen, her yemek sonrası dişleri fırçalamaktır. Bununla birlikte, iş ve okul yaşamının koşturmacası buna her zaman imkan vermemektedir. Günde iki defa diş fırçalama da, diş sağlığının korunması açısından oldukça etkilidir.
Diş fırçamızı seçerken, düzgün ve küçük başlı, orta sertlikte ya da yumuşak kıl demetlerinden oluşan bir diş fırçası olmasına dikkat edilmelidir. Açılı ve ek parçaları olan diş fırçalarının daha etkin olduğuna dair kanı genel olarak yanlıştır. Şu anda piyasada satılan diş macunlarının hepsi, gerekli temizliği sağlayabilmektedir. Sigara içenlere özel üretilen macunlar ise içerdikleri yüksek orandaki aşındırıcılar sebebiyle uzun vadeli kullanımlarda mine yüzeyinde aşınmalara sebep olmakta ve diş renginde koyulaşmaya yol açmaktadır.
Diş fırçalama tekniği, kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel olarak dişlerle dişetlerin birleştiği hattın temizlenmesi çok önemlidir. Diş fırçası bu bölgeye 45 derece açılı biçimde yerleştirilir ve dairesel hareketlerle temizlik yapılır. Diş ve diş eti dokularına çok fazla basınç uygulamak kısa vadede temizlik hissi yaratsa da uzun vadede diş aşınması ve diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bu açıdan yumuşak bir fırça ile, çok bastırmadan fırçalamakta fayda vardır. Dişlerin iç yüzeyleri de benzer biçimde fırçalalandıktan sonra çiğneyici yüzeylerin temizliği yapılır. Etkin bir fırçalama, yaklaşık 2 dakika sürmelidir.